Tips voor het overstappen van energieleverancier en waar op te letten!

Bij vergelijken van energie leveranciers komt veel kijken. Niet alleen om een goede keuze te maken voor de euro’s, maar ook andere zaken die u wellicht belangrijk vindt, zoals de herkomst van de geleverde elektriciteit. Een aantal tips om op te letten bij het vergelijken van en overstappen naar nieuwe energie leveranciers en het afsluiten van een nieuw contract.   

1. De prijzen van energie

Een belangrijk onderdeel van uw vergelijk is ongetwijfeld: de prijs van energie. De prijzen van energie zijn opgebouwd uit meerde lagen. Vaste delen waar u niet op kunt besparen zijn: energiebelasting, btw en de kosten van de netbeheerder. Deze kosten zijn voor iedere energieleverancier hetzelfde. U kunt wel besparen op de leveringskosten van een nieuwe energie leverancier. Deze bedragen meer dan 35 procent van uw totale rekening.

Leveringskosten opbouw

Het deel van uw totale energierekening waar u door te kiezen voor een andere leverancier op kunt besparen zijn de leveringskosten. Deze zijn doorgaans opgebouwd uit een variabel gedeelte en een vast gedeelte. Leveranciers hanteren hierin verschillende constructies zoals hoge variabele kosten op basis van verbruik (verbruikstarieven) en lagere vaste kosten (vastrecht) of andersom.

Variabele of vaste stroomtarieven

U kunt ook kiezen voor vaste en variabele tarieven. Afhankelijk van uw situatie kan het voordelig zijn om voor een langere tijd te kiezen voor een vast tarief, afhankelijk van de huidige kosten en de looptijd van uw contract. Dit is afhankelijk van de huidige energieprijzen. Iedere variant heeft voor en nadelen. Bij een vast tarief bijvoorbeeld, kunt u het risico lopen dat u teveel gaat betalen ten opzichte van de dan geldende energieprijzen in de markt als de prijzen dalen.

Type contracten – vast of onbepaalde tijd

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een vast contract of een contract voor onbepaalde tijd. Bij onbepaalde tijd contracten heeft u de vrijheid om ieder moment een overstap te maken naar een andere energie leverancier. In de meeste gevallen loopt u hiermee wel het risico om een welkomstpremie mis te lopen. Ook hebben bepaalde tijd contracten (jaarcontracten) andere voordelen zoals gunstigere tarieven. Na een jaarcontract kunt u automatisch verlengd worden naar een onbepaalde tijd contract met doorgaans hogere variabele tarieven.

Dubbel of Enkel tarief (piek- en daluren)

Een ander belangrijk punt in de prijs is het enkel of dubbel tarief. Bij een dubbel tarief bepaalt u in de piekuren een hoger tarief dan in de daluren. Dit kan een voordeel opleveren als u in de piekuren minder energie verbruikt. Zo kiezen veel mensen er voor om in de daluren de wasmachine te laten draaien om zo te profiteren van een zo gunstig mogelijk energie tarief.

2. Gebruik een vergelijkingssite

Er zijn meerdere sites die u kunt gebruiken om energieleveranciers te vergelijken. Een daarvan is www.stroomgaskompas.nl. Op basis van een aantal parameters zoals uw jaarverbruik en postcode maakt u een vergelijk.  

3. Let op leveringsvergunning

Als u gaat kiezen voor een energieleverancier is het belangrijk om er een te kiezen met een leveringsvergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Een volledige lijst aan vergunninghouders vindt u hier: https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/energiebedrijven/vergunningen/vergunninghouders-elektriciteit

4. Groene stroom & herkomst

Nog niet alle opgewekte stroom is groene stroom. U kunt dus nog kiezen voor grijze of groene energie. Groene energie wordt opgewekt door gebruik van alternatieve energiebronnen die niet gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen. Denk aan windmolenparken of zonnepanelen parken. U kunt leveranciers hierop vergelijken door te kijken naar het stroometiket. Niet alle stroom komt overigens uit Nederland, ook hier kunt u rekening mee houden bij uw vergelijk.

Andere belangrijke zaken bij het vergelijken van energie leveranciers:

  • Wekt u zelf stroom op? Neem dit dan mee in uw vergelijking voor een nieuwe energie leverancier. U kunt stroom terug leveren aan het net en hier een vergoeding voor ontvangen van uw (nieuwe) energie leverancier.

  • Algemene voorwaarden leest niemand graag door. Toch zijn deze van groot belang. Het kan geen kwaad hier naar te kijken en deze te toetsen op vragen als: hoe gaat de energie leverancier om met het betalen van een welkomstpremie bijvoorbeeld. Of wat gebeurt er als u een keer niet aan een betalingsverplichting voldoet?

Gebruik deze tool om energie leveranciers te vergelijken en uw keuze te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *