10 juli 2019

Energie welkomstbonus, hoe zit dat precies?

Er zijn meer dan 50 energieleveranciers in Nederland die allemaal graag een energiecontract met jou afsluiten. En met jouw buurman. De energiemarkt is namelijk erg groot; iedereen verbruikt energie. Het aantal mensen dat overstapt van energieleverancier is dan ook aanzienlijk; jaarlijks stappen meer dan 1 tot 1,5 miljoen huishoudens over. Je kunt je voorstellen dat energieleveranciers dus allerlei incentives inzetten om jou te overtuigen over te stappen. Een van deze incentives is de welkomstbonus voor nieuwe klanten van energiecontracten. Maar, hoe zit dat nu precies?

Wanneer ontvang je de welkomstbonus van de energieaanbieder?

Belangrijk om te weten is dat het per energieleverancier verschilt of er een welkomstbonus is, hoe deze er uit ziet en wanneer deze wordt verstrekt. Er zijn leveranciers die een geldbedrag als welkomstbonus kennen. Deze kan bijvoorbeeld aan het einde van een energiecontract worden uitgekeerd. Er zijn ook leveranciers die kiezen voor een uitkering na een aantal maanden of bij de jaarnota. De welkomstbonus is bedoeld om jou als nieuwe klant te belonen. Je krijgt deze dus als je overstapt van energieleverancier. Of als je voor het eerst een energiecontact afsluit voor je eerste woning.

Wat voor type welkomstbonussen zijn er?

Energieleveranciers kennen verschillende type welkomstbonussen. Dit kunnen geldbedragen zijn of producten. Als je energieleveranciers gaat vergelijken kun je termen tegenkomen als cashback of welkomstpremie. Dit kan oplopen tot honderden euro’s. De een verrekent dit bedrag ieder jaar bij de jaarafrekening, dan wel in een keer, dan wel verdeeld over de looptijd van het contract. Het kan dus zijn als je een contract voor 3 jaar vastlegt, dat je ieder jaar een deel van deze welkomstbonus of welkomstpremie terug krijgt. Vaak wordt deze dan in mindering gebracht van de energierekening.

Een welkomstbonus kan dus ook bestaan uit een product. Denk aan een tablet, fit horloge of cadeaukaart van een webshop. Deze producten vertegenwoordigen in sommige gevallen een waarde van honderden euro’s.

Wat gebeurt er met de welkomstbonus als ik voortijdig uit het contract stap?

Als je besluit eerder uit je huidige energiecontract te stappen, moet je de bonus, of een deel daarvan terugbetalen. Of als de bonus aan het einde van het contract zou worden betaalt, vervalt dit recht en ontvang je geen welkomstbonus.

Er zijn ook leveranciers die andere voorwaarden hebben om de welkomstbonus te mogen ontvangen zoals het op tijd betalen van de energierekening.

Energiecontracten zonder welkomstbonus

Let op met het ‘jezelf rijk rekenen’ met een welkomstbonus. Uiteindelijk zijn dit voor de energieleverancier kosten om nieuwe klanten binnen te halen, deze kosten moeten ergens worden terugverdiend. En dat is bij jou. Dus je betaalt uiteindelijk ook voor je welkomstbonus.

Het kan dus best financieel interessanter zijn om over te stappen op een energieleverancier met een contract zonder welkomstbonus en gewoon een interessant tarief. Of je kunt afstand doen van je welkomstbonus. Dit betekent overigens niet altijd een lager energietarief.

Voor een goed vergelijk tussen verschillende energieleveranciers kijk je hier.

Naar de vergelijkingstool