5 juli 2019

Energieleveranciers vergelijken,
hoe werkt het?

Energieleveranciers vergelijken loont! Dit heb je wellicht vaker gelezen. Wist je dat jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen overstappen van energieleverancier? Sterker nog: het afgelopen jaar (1 april 2018 tot 31 maart 2019) hebben bijna 1.6 miljoen huishoudens een vergelijk gemaakt tussen energieaanbieders en zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. Het aantal overstappers loopt ieder jaar op. Waar in 2009 rond de 700.000 mensen overstapten, is dat vanaf 2014 al meer dan 1 miljoen huishoudens.

Belangrijkste reden om energieleveranciers te vergelijken

Maar waarom is het dan zo verstandig om energieleveranciers te vergelijken? Er zijn een aantal redenen waarom dit verstandig is, de belangrijkste twee redenen zijn:   

  1. De herkomst van de elektriciteit en het gas. Energieleveranciers passen hun aanbod regelmatig aan. De energiemarkt is sowieso in beweging. Dat betekent ook een verandering in bijvoorbeeld de type elektriciteit en gas die je kunt aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan groene stroom. Of een energieleverancier groene stroom levert kan van belang zijn voor het vergelijken en kiezen voor een nieuwe leverancier. Je kunt via de verschillende online vergelijkingstools energieleveranciers vergelijken op meerdere aspecten waaronder de herkomst van de geleverde stroom- en gasproducten.
  • De prijs is voor veel mensen de belangrijkste reden om een energieleveranciers te vergelijken en eventueel over te stappen naar een nieuwe aanbieder. Energieleveranciers komen en gaan, fuseren en vechten allemaal om een stukje van de markt. En die markt, dat zijn wij! Om zoveel mogelijk klanten te kunnen aansluiten op hun dienstverlening, spelen de energieleveranciers met hun aanbod en de voornaamste instrumenten die daar voor worden ingezet zijn prijsstellingen en welkomstcadeau’s. Energieleveranciers kun je dus ook vergelijken op basis van de prijs voor gas en elektriciteit.

Aanleiding om energie te vergelijken

Er kunnen ook verschillende aanleidingen zijn om energie te vergelijken en een energieleverancier te kiezen.

Prijswijzigingen

Ieder jaar veranderen de prijzen van energieleveranciers dus het is in veel gevallen nuttig om eens per jaar de balans op te maken en de huidige energieleveranciers en hun geleverde producten af te zetten tegen andere energieleveranciers. Er stappen per jaar meer dan een miljoen mensen over van energieleverancier en profiteren meestal van een interessant aanbod waardoor ze minder betalen voor energie dan bij de vorige leverancier.

Veranderende woonsituatie

Je persoonlijke situatie kan ook veranderen. Denk aan een gezinsuitbreiding, een aanpassing op de woning (zoals het plaatsen van zonnepanelen) of een verhuizing.

Let op overigens, bij een verhuizing dien je zelf het contract op te zeggen bij de huidige energieleverancier.

Dit kunnen allemaal redenen zijn om energieleveranciers te vergelijken en de beste leverancier te vinden voor jouw situatie. Je kunt ook voor de eerste keer een huis kopen en op zoek gaan naar een energieleverancier. Ook dan is het van belang energieleveranciers te vergelijken en te zorgen voor een goed eerste contract.

Hoe vergelijken mensen energieleveranciers?

Uit een recent onderzoek van het ACM blijkt dat de meeste mensen energieleveranciers vergelijken via de website van aanbieders en via prijs- vergelijkingswebsites zoals Stroom Gas Kompas (energiemonitor 2019). Andere manieren zijn via de klantenservice van een energiebedrijf en verkopers van energiecontracten aan de deur. Als je een goed vergelijk wilt maken adviseren wij niet om dit te doen via de website van energieleveranciers. Ook is een vergelijk dat gemaakt wordt aan de deur niet altijd even verstandig. Deze partijen hebben belang bij het adviseren van hun eigen energieproducten.

De beste manier om onafhankelijk inzicht te verkrijgen in het aanbod van verschillende energieleveranciers en deze goed met elkaar te vergelijken is door bijvoorbeeld tools te gebruiken van prijs- vergelijkingswebsites.

Er zijn meerdere vergelijkingssites die u probleemloos kunt gebruiken om je vergelijk te maken. Een daarvan is de site waar je nu dit artikel op leest; Stroom Gas Kompas.

Lees ook het artikel: Tips voor het overstappen van energieleverancier en waar op te letten

Hoeveel levert het vergelijken van energieleveranciers dan op?

Veel energieleveranciers en vergelijkingssites strooien met grote bedragen die je kunt besparen door over te stappen. Ondanks dat dit niet altijd precies klopt, kun je wel degelijk in veel gevallen een relevante besparing realiseren op je energienota door energieaanbieders te vergelijken en een overstap te maken. De besparing die je dan realiseert gaat over de elektriciteit- en gaskosten. Een groot deel van je energierekening kun je niet beïnvloeden door over te stappen want deze bestaat voor het grootste deel uit belastingen.

Volgens berekeningen van het ACM (energiemonitor 2019) zijn er soms grote verschillen tussen verschillende productgroepen van energieaanbieders waardoor een besparing soms kan oplopen tot 517,- per jaar. Dit voorbeeld is gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van een gemiddelde gezinssamenstelling dat 1.409 kuub gas en 3.017 kWh elektriciteit verbruikt.

De besparing kan zitten in het overstappen van een variabel tarief naar een jaarcontract met een vast tarief. Maar ook binnen de productgroepen (dus 1, 2 of 3 jaar vast of variabel) zitten grote verschillen. Het vergelijken van energieleveranciers kan dus aanzienlijke besparingen opleveren op jaarbasis.

energieaanbieders vergelijken

Hoe werkt een energie vergelijkingstool om leveranciers te vergelijken?

Verschillende websites bieden de mogelijkheid om via een online vergelijkingsprogramma leveranciers tegen elkaar af te zetten. Ook al zijn er verschillende tools in omloop, de basis principes zijn bij alle tools vrijwel hetzelfde. Zo werkt het:

  • Gegevens invoeren – Je voert basis gegevens in op basis waarvan een vergelijk gemaakt kan worden zoals: het huidige verbruik van gas en elektriciteit, de gezinssamenstelling, of je wel of geen zonnepanelen hebt liggen en eventueel welke leverancier je op dit moment elektriciteit en gas levert. Het verschilt per tool welke zoekfilters er beschikbaar zijn. 

  • Vergelijk van aanbieders – De tool gaat op basis van die parameters een vergelijk maken en toont er (afhankelijk van de tool die je gebruikt) een aantal naast of onder elkaar. Vaak zie je in een oogopslag de prijzen, type contracten (variabel of voor 1 jaar vast bijv.), het type stroom en gas dat geleverd wordt en eventuele welkomstbonussen voor nieuwe klanten. Vaak bieden tools ook de mogelijkheid om twee (of meer) energieleveranciers aan te vinken en met elkaar te vergelijken. De meeste tools worden regelmatig opgefrist met de nieuwste informatie van de verschillende aanbieders zodat het vergelijk en de aanbiedingen altijd relevant zijn. 

  • Overstappen – Als je gecharmeerd bent door het aanbod van een energieleverancier kun je besluiten over te stappen. Dit kan direct door via de vergelijkingstool door te klikken op de gewenste energieaanbieder. In bepaalde gevallen kom je rechtstreeks bij de energieleverancier op de website terecht. In andere gevallen opent zich een invulformulier binnen de vergelijkingswebsite. In beide gevallen kunt u (bij de meeste vergelijkingssites) probleemloos overstappen op een nieuwe energieaanbieder. 

  • Bedenktijd – Na het invullen van uw gegevens heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je probleemloos van het nieuwe energiecontract af zonder opgaaf van reden. Na deze periode gaat de nieuwe energieaanbieder de overstap in gang zetten. Dat betekent dat de nieuwe energieleverancier je huidige energiecontract zal opzeggen bij de huidige leverancier (hierin zijn een aantal uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld overstapt vanwege een verhuizing moet je zelf het huidige contract opzeggen). 
  • Meterstanden – In de week voor de overstapdatum zal de nieuwe energieleverancier u vragen om de meterstanden door te geven zodat het stroom- en gasverbruik goed ingeschat kan worden. 

  • Afwikkeling – Je energieleverancier vergelijk zit erop en je bent overgestapt. De nieuwe aanbieder stuurt je een bevestiging en eventueel aanvullende documentatie zoals een inschatting van het nieuwe voorschotbedrag. Dit bedrag kun je altijd nog aanpassen. De vorige leverancier zal ook nog een factuur sturen binnen 8 weken. Als je overstapt van energieleverancier zit je overigens nooit zonder gas en stroom, de levering hiervan gaat gewoon door.
energieleveranciers vergelijken windmolen def

Energieleveranciers vergelijken: de belangrijkste verschillen

Er zijn dus verschillende eigenschappen om energieleveranciers op te vergelijken. Naast de herkomst van de stroom/het gast en de prijs zijn er ook andere aspecten waarop je energieleveranciers kunt vergelijken.

Service & dashboards van de energieaanbieder

Denk bijvoorbeeld aan het niveau waarop de energiemaatschappij service biedt rondom overstappen of het monitoren van het huidige verbruik. Bijvoorbeeld door een online energie dashboard. Service kan ook zitten in het verstrekken van tips om zuiniger om te gaan met energie bijvoorbeeld.

Ideologie van de energieleverancier

Voor sommige mensen is ook het type organisatie van belang en de manier waarop de energieleverancier in de business staat. Er zijn energieleveranciers zoals bijvoorbeeld Vandebron die vanuit een ideologie werken en daar hun bedrijf op hebben ingericht.

Energie vergelijken om te besparen

Ga door naar de vergelijkingstool van Stroom Gas Kompas

Heb je de maak te pakken en wil je zelf vergelijken hoe je er voorstaat met de huidige energie leverancier en zijn aanbod? Ga dan naar onze vergelijkingsmodule en begin direct. Wie weet, zit er voor jou ook een voordeel aan het overstappen naar een nieuwe leverancier.

Ga naar de vergelijkingsmodule