6 juli 2019

Overstappen van energieleverancier, het hoe, wat en waarom

Hoe stap je over naar een andere energieaanbieder?

Je kunt zelf bepalen welke energieleverancier het beste past bij jouw wensen. Ga je verhuizen of eindigt een energiecontract? Dan is dat een moment om energieleveranciers te vergelijken en een overstap naar een andere leverancier te overwegen.

Waarom zou je overstappen van energieleverancier?

Besparen op energiekosten

Overstappen van energie kan meerdere voordelen opleveren. Op de eerste plaats kun je er in de regel flink mee besparen. Onlangs heeft het ACM een aantal berekeningen gemaakt die aantonen dat een overstap meer dan 500,- per jaar besparing kan opleveren. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere situatie maar het kan altijd interessant zijn om een vergelijk te maken en een overstap van energieleverancier te overwegen.

Herkomst stroom en gas

Een andere aanleiding om over te stappen van energieaanbieder kan het type stroom en gas zijn dat geleverd wordt. Veel mensen hechten er waarde aan dat de geleverde energie van schone energiebronnen afkomstig is zoals zonnepanelen of windparken. Steeds meer aanbieders bieden hier inzicht in en geven de mogelijkheid te kiezen voor groene stroom. Door te wisselen van energieaanbieder kun je dus meerdere vliegen in een klap slaan.

Dienstverlening en service van energieleverancier

Een derde aanleiding om te wisselen van energieleverancier is een bepaalde ontevredenheid over de dienstverlening van de leverancier. Dit kan zitten in de manier waarop leveranciers om gaan met vragen, klachten of veranderde woonomstandigheden.

Hoe werkt het overstappen van energieleverancier?

  • Parameters invoeren voor vergelijk – In de vergelijkingstool voer je een aantal basisgegevens in op basis waarvan je energieleveranciers gaat vergelijken. Denk aan het huidige verbruik van energie, de postcode, de gezinssamenstelling en over je zelf elektriciteit opwekt door middel van zonnepanelen. Op basis van deze parameters gaat de vergelijkingstool verschillende aanbieders naast elkaar zetten zodat je in een oogopslag kunt zien of het zinvol is om over te stappen van energieaanbieder.

  • Vergelijken van energieleveranciers– De aanbieders van energie die worden getoond kun je vergelijken op verschillende eigenschappen. Bijvoorbeeld het type contract dat je aan kunt gaan (vast of variabel, voor 1, 2 of 3 jaar), de prijs van de geleverde energie en de herkomst van de geleverde energie. Vaak worden er ook welkomstcadeau’s toegezegd welke mogelijk interessant kunnen zijn. Ons advies is wel om dit altijd even zwaar zwaar mee te laten wegen. Net als met andere producten die je ‘cadeau’ krijgt bij het aangaan van contracten; een welkomstbonus betaal je doorgaans zelf via je contract.

  • Overstappen – Als je op basis van het gemaakte vergelijk besluit om over te stappen van energieaanbieder, kun je dat in deze fase doen door te klikken op de geselecteerde leverancier. Nu zullen er meer gegevens uitgevraagd worden om de overstap in gang te kunnen zetten.

  • 14 dagen bedenktijd – Nu de gegevens zijn ingediend voor de overstap heb je 14 dagen bedenktijd. De bedenktijd is bedoeld om Na het invullen van uw gegevens heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je probleemloos van het nieuwe energiecontract af zonder opgaaf van reden. Na deze periode gaat de nieuwe energieaanbieder de overstap in gang zetten. Dat betekent dat de nieuwe energieleverancier je huidige energiecontract zal opzeggen bij de huidige leverancier (hierin zijn een aantal uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld overstapt vanwege een verhuizing moet je zelf het huidige contract opzeggen). 

  • Meterstanden – In de week voor de overstapdatum zal de nieuwe energieleverancier u vragen om de meterstanden door te geven zodat het stroom- en gasverbruik goed ingeschat kan worden. 

  • Afwikkeling – Je energieleverancier vergelijk zit erop en je bent overgestapt. De nieuwe aanbieder stuurt je een bevestiging en eventueel aanvullende documentatie zoals een inschatting van het nieuwe voorschotbedrag. Dit bedrag kun je altijd nog aanpassen. De vorige leverancier zal ook nog een factuur sturen binnen 8 weken. Als je overstapt van energieleverancier zit je overigens nooit zonder gas en stroom, de levering hiervan gaat gewoon door.

Wil jij weten of het overstappen naar een nieuwe energieaanbieder interessant is? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontdek het in een paar klikken!