12 juni 2019

Zonne-energie, hoe, wat en waarom

zonne energieZonne-energie is elektriciteit welke is opgewekt door de warmte van de zon te benutten. Dit kan door bijvoorbeeld het inzetten van zonnepanelen of zonneboilers.

Het opwekken van zonne-energie gebeurt op grote schaal door het inzetten van zonneparken op weilanden, in woestijnen, grote daken van gebouwen en zelfs op zee. Het gebeurt ook in minder grote schaal door de inzet van zonnepanelen op daken van huizen.

De zon wordt gezien als energiebron die schoon is en onuitputtelijk is. Dat is dan ook het grote voordeel. Het nadeel van zonne-energie is dat deze alleen is op te wekken als de zon schijnt en er voldoende zonnestralen op de zonnepanelen vallen. Bovendien is opgewekte energie relatief moeilijk op te slaan. Er zijn wel methodes zoals de opslag in batterijen en vliegwielen.

Ook zijn er methoden waarbij energie wordt opgeslagen door het volpompen van waterbassins om deze opgeslagen energie vervolgens via stuwdam-technieken (met een turbine) om te zetten in bruikbare energie als de zon geen energie opwekt.

Een andere techniek is het opslaan van opgewekte energie door blokken beton op te stapelen om deze vervolgens te laten zakken en daarmee een dynamo te activeren die energie opwekt.

Gebruikmaken van zonne-energie

U kunt ook gebruikmaken van zonne-energie. Dat kan door het zelf zetten van zonnepanelen op uw dak. U kunt ook deelnemen aan een zonne-energie project of groene stroom aanschaffen.